torsdag 13 maj 2010

En fråga om yttrandefrihet?

Jag kan inte hjälpa att jag återkommer till ämnet - men vad ger en konstnär som Lars Vilks "rätten att kränka" 1,5 miljarder muslimer? (som Åsa Linderborg skriver i dagens Aftonblad, hon skriver att Vilks som konstnär har "rätten att kränka", men inte "skyldigheten".)
Vad ger överhuvud taget någon människa rätten att kränka en annan? Och det måste väl också innefatta religionsutövare och konstnärer?
Att vi i Sverige inte längre är särskilt religiösa ger oss väl inte heller rätten att kränka människor som har en annan, och betydligt starkare, tro?
Nu är det ju inte "muhammedanerna" som Vilks kränkt med sina plumpa PR-mässiga utspel, utan "islam som religion" säger någon? Men den som är något så när religionshistoriskt bevandrad vet att inom många religioner skiljer man inte på detta: individen, tron och kyrkan är ett. Och Muhammed är väl hela islams profet, inte bara fundamentalisternas?
Att driva med religioner är ett gammalt fenomen, inte minst i Sverige, det har judar, katoliker, hinduer, kristna och frikyrkopastorer av alla chatteringar ständigt blivit utsatta för - i yttrandefrihetens namn.
Jag har aldrig tyckt att den sortens skämt varit särskilt roliga (frånsett kanske slutscenen i Life of Brian med refrängen "Always look at the bright side of life"). Oftast är det bara ett sätt att inhösta billiga och tarvliga poäng. Nu försvarar samtliga kulturchefer på våra stora tidningar Vilks islamofobi - i "yttrandefrihetens namn". Sitt största stöd har han hos andra islamofober, i Danmark och i Holland, där han nu ska få göra en stor skulptur enligt tidningarna.
Men handen på hjärtat: hur många bibliotekarier skulle ställa sig upp och släppa in en islamofobisk utställning av Lars Vilks i biblioteket - i yttrandefrihetens namn? Och inte skylla på "hotbild", "trångt om plats" osv. utan rakryggat stå upp och med glädje öppna bibliotekets dörrar - för rondellhundar och homosexuella män som kopulerar iförda Muhammed-masker - i yttrandefrihetens namn?
Mats Myrstener
http://www.aftonbladet.se/kultur/article7116752.ab

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lars Vilks är och förblir en reaktionär provokatör.

Mats M sa...

Här är en som faktiskt håller med mig, Inga Brandell, statsvetare från Södertörn. Se dagens SvD. Hon har i en tidigare länk skrivit om konflikten Israel-Palestina på ett klokt sätt.
http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kommentar/vast-maste-sluta-uppfostra-arabstater_2312325.svd