söndag 28 mars 2010

Biblioteket som mötesplats

Nyligen läste jag i SvD att en biblioteksfilial i Jönköping fått stänga en period på grund av att inventarier och böcker hade skadats och vandaliserats av en grupp besökare. Visst är det tragiskt när sådant sker men trots allt finns en strimma hopp i den här typen av incidenter. Biblioteket är en social mötesplats för alla och en värmestuga i många stadsdelar där bara kyrkan är öppen som en icke-kommersiell mötesplats. Just i detta opretentiösa konstaterande ligger också en möjlighet och styrka att förändra.
Trots allt kommer ju dessa stökiga besökare till biblioteket, till skillnad från alla de likgiltiga som spenderar kvällen framför TV-apparaterna. Måhända att de inte lånar romaner av årets nobelpristagare, men möjligheten att nå ut och förmedla alternativ till så destruktiva aktiviteter som att förstöra och slå sönder är dock större än om dessa besökare inte kom alls.
Här finns ett överskott av energi som biblioteken kunde vända till något positivt?

Annsofi Lindberg, bibliotekarie vid Röda korset i Stockholm, tidigare bl.a. biblioteksassistent på Kulturhuset i Stockholm, som blivit en viktig mångspråkig mötesplats, inte bara för fyllerister och narkomaner

2 kommentarer:

Unknown sa...

Nja, det låter ju bra och man ska givetvis alltid försöka. Men tyvärr är verkligheten oftast den att detta att komma till biblioteket är ett negativt val, det är den enda öppna lokalen, där man lagt ner fritidsgårdar och liknande. Vi är tillbaka där vi var på 70-talet.
Det funkar bara inte i stadsdelsbibliotek med en mycket begränsad yta.
Snarare bör biblioteket engagera sig i att få närsamhället att inse att ungdomarna behöver lokaler där de kan ta plats, bre ut, prata, spela etc, utan att det stör andra besökare. Sedan ska biblioteket givetvis samarbeta med fritidsgårdar och liknande ställen!

Anonym sa...

Håller med Ingrid här, också om att vi är tillbaka på 1970-talet, minus den solidaritet som fanns då. Inte utan man känner sig pessimistisk
Marianne