fredag 27 augusti 2010

Chilekuppen 37 år senare

Senaste numret av tidskriften Arbetarhistoria ägnas kuppen i Chile 1973. Ung. 3.500 chilenare, kommunister, fackliga representanter och socialdemokrater, "försvann". 28.000 torterades och mer än 50.000 hölls som politiska fångar enl. de s.k. Rettig- och Valechkommissionerna. Samtidigt iscensattes liknande militärkupper med stöd från CIA i Bolivia, Uruguay och Argentina.
Sverige blev det land som mottog flest flyktingar från Chile. Idag har ca 47.000 personer i Sverige chilensk anknytning. Det är en speciell grupp invandrare, också därför att många bllivit bofasta i Sverige och inte tänker återvända. Det Chile som de idag kan återvända till är ganska annorlunda från det land de lämnade 1973. Inte minst är de sociala klyftorna i Chile idag enorma och de fattiga i många fall ännu fattigare idag än för 37 år sedan.
I det nya numret skriver bl.a. Stefan De Vylder om sitt arbete i Chile-kommittén, och historikern Peter Winn om den omänskliga grymhet med vilken juntan i Chile tog makten 1973. Chilenare i exil porträtteras, och arkivmaterial presenteras.
Numret kan beställas, se länken. Även den famösa tennismatchen 1975 i Båstad, som spelades inför läktare befolkade av enbart poliser, kommenteras.
(Dessutom finns nu ett stort bibliografiskt material om kvinnor och kvinnohistoria åtkomligt från hemsidan, under rubriken "Worlds of women". Se länk.)
Mats Myrstener

Inga kommentarer: