söndag 1 augusti 2010

Fokus på Afghanistans kvinnor och barn

Det finns nog inget land i världen där kvinnor är så förtryckta som i de talibanstyrda delarna av Afghanistan. I en artikel i Femina 2010/8 läser jag därför om Malalai Joya, ett undantag som redan som 25-åring valdes in i parlamentet i Afghanistan. Dessutom har hon arbetat som flyktinglärare, har startat en skola tillsammans med den kvinnliga motståndsrörelsen mot talibanerna, ett informationskontor, och en medicinsk klinik. När hon lämnar sitt hem, alltid i sin ljusblå burka, omges hon av tre livvakter med kalasjnikov. Hon är ständigt mordhotad.
Hennes självbiografi finns utgiven på engelska: A woman among warlords : the story of an Afghan who dared to raise her voice.
Den stora Wikileak-läckan har också uppmärksammat Svenska Afghanistankommittén, som gör en fantastisk humanitär insats i Afghanistan, inte minst för att flickor också ska få gå i skolan. Gå in på deras hemsida, www.sak.se, och bli medlem du också!
Sen kan man som avslutning läsa om hur skändligt de franska romerna behandlas i Sarkozys Frankrike. Vi har ett avskyvärt minoritetsförtryck på betydligt närmare håll än Afrika och Asien, som påpekades i föregående inlägg.
Mats Myrstener
Foto: Magnus Forsberg/SAK
Dessutom: Iransk kvinna, som tidigare fått 99 piskrapp för otrohet, döms till döden genom stening, alt. hängning. Och ny bok av förre ÖB Bengt Gustafsson pekar på svenska militärens samarbete med USA och NATO, som går många många år tillbaka i tiden. I SvD påpekas också idag att regeringen "nedprioriterat" ulandsstödet till utbildning, vilket t.ex. drabbar skolorna i Afghanistan.

Inga kommentarer: