fredag 26 februari 2010

Intressant och viktig rapport om Koha

Region Halland och Falkenbergs bibliotek har testat det fria biblioteksdatasystemet Koha och Viktor Sarge sammanfattar erfarenheterna i rapporten ”Duger? Det är ett jättebra system!” : initialtest av Koha – ett fritt alternativ för biblioteken (pdf). Det är 31 sidor rakt på sak om både konkreta detaljer och principfrågor, inklusive en kort intro till öppen källkod.

Rapporten är ödmjuk i tonen men sätter ändå fingret på några ömmande punkter som borde diskuteras ännu mer i bibliotekssammanhang:
I dagsläget använder de flesta bibliotek system som de saknar inflytande över och i praktiken endast kan anses hyra. En annan absolut nödvändig del av biblioteken där situationen är likartad är de data som populerar bibliotekssystemen. Även här väljer de flesta bibliotek att använda den utmärkta kommersiella service som kraftigt underlättar bibliotekets arbete. Nackdelen är att biblioteken inte äger sin data och därför inte heller kan använda den fritt eller ens dela den till andra i den anda av samarbete och fritt användande som är en del av bibliotekens kärna.
”Att systemet är fri mjukvara”, som det skrivs i rapportens förord, ”gör det också nödvändigt att diskutera de villkor som biblioteken lever under idag. På det sättet har systemet också en närmast politisk botten.” Just så. Jag vill hävda att detta är nödvändig läsning för inte bara it- och systembibliotekarier, utan för alla med intresse för bibliotekens inflytande över sig själva och sina verktyg.

Läs mer om projektet på Regionbibliotek Hallands webbplats.

Kalle Laajala

Inga kommentarer: