torsdag 1 juli 2010

En fråga om genus?

Carl Bildt, teflonpolitikern, fortsätter ogenerat regera trots anklagelserna mot Lundin Oil om indirekt deltagande i folkmordet i södra Sudan. Och idag läser jag i Metro att Sven Otto Littorin (som fejkade sin akademiska examen från USA) av tingsrätten dömts att betala underhåll för sina tre barn med 200.000 kronor, mot sin vilja. I de flesta länder skulle detta vara gefundenes fressen för medias journalister, men icke i Sverige.
Men när Mona Sahlin betalade en Toblerone med riksdagens betalkort, då igångsattes ett sällan skådat mediadrev, som inte upphört än.
Är det inte en konstig medial genusvärld vi lever i?
Mats Myrstener

2 kommentarer:

Fredrik Montelius sa...

Just det; rapporteringen följer kvinnofientliga mönster. Det är oerhört mycket svårare att vara en kvinna i rampljuset.

Nu är det inte bara detta som är orsaken till Tobleronetramset kontra Lundin Oil/uttrar som behandlas som fientliga u-båtar och protesteras mot i "U-båtarnas hemland Ryssland"/höjer räntan till 500 procent och fördubblar statsskulden. Det beror även på att vissa personer som bedriver makt utanför massmedias synfält manövrerar för att exempelvis få Sahlin på fall eller för att skydda "ofelbara" men skadliga andra politiker.

Politikerna skulle kunna granskas ändå. Sahlin har gjort värre saker än Tobleronegrejen -- som att starta sitt företag Mona Sahlin AB, plocka ut snabba och oskäligt stora vinster ur företaget och själv driva det i konkurs — och ändå arbeta som arbetsmarkndsminister i näringsdepartementet och som chef för miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.

Sådant borde vara känt av alla och envar, men det enda man minns är de futtiga betalturerna kring Toblerone. Inte ens henns skattebetalarutlagda semsetrar diskuteras längre.

Det är inte bara media som styr. Även om de har ett ansvar, finns det ju många fler maktspelare, och de opererar inte enbart med kvinnoförtryckande syn. Men faktum kvarstår att det är svårare att vara kvinna.

Mats M sa...

Politiker borde väl få ha ett privatliv. Det är egentligen tveksamt om Littorin ska behöva gatlopp för att han inte betalar underhåll till sin fru. Men är man politiker och lovar en sak, och gör en annan, ja då hamnar man i dålig dager. Men det verkar nog ändå som att kvinnliga politiker granskas mycket hårdare än manliga. Och Carl Bildts saltomortaler tar nog priset. Men även Aftonbladet hänger hellre ut Mona Sahlin och Vanja Lundby-Wedin. Det är märkligt. Vi får hoppas att Janne Josefsson har något ess i skjortärmen som han sparar till sista veckan före valet. Det har ju hänt förr.