söndag 18 juli 2010

I västerled

Var i Waterford i södra Irland för någon vecka sedan, spännande resa inom ett EU-utbytesprojekt, CAIC. Projektet handlar om vuxenutbildning och Kortedala bibliotek och de andra biblioteken i nordöstra Göteborg är de enda biblioteken i projektet, en mycket positiv erfarenhet om man vill sprida "bibliotekssaken" (begreppet användes av bibliotekseldsjälar vid förra sekelskiftet, de såg sig som missionärer för folkbibliotekstanken) utanför biblioteksbubblan. Bland annat besökte vi Waterford City Library, ett imponerande mångsidigt och modernt bibliotek, surfa in och kolla!
En inte lika positiv upplevelse var Dewey Decimal Classification! Nog för att SAB-sysstemet är etnocentriskt och sätter Sverige som världens centrum, men är det bättre att få den engelskspråkiga västvärlden som alltings utgångspunkt?
Begrunda till exempel
avd 200-299 Religion
220-229 The Bible
230-289 Christianity
290-299 Other Religions

No comments!

Ingrid Atlestam

1 kommentar:

Toto sa...

Jo, Ingrid, angående SAB-systemet, jag håller verkligen med om detta eftersom det är min övertygelse att om några år tror jag knappast att man i bibliotekskatalogernas visningsformat kommer att återge några klassifikationssignaturer! Vad jag menar är att klassifikationssystem behövs som ett sorts skelett att haka upp ämnesrubriceringen för en viss bok i katalogens inmatningsformulär, dvs MARC-posten. I visningsformatet på skärmen kan man däremot ange ämnesrubriceringen med hjälp av ämnesord. Vad som alltså krävs är alltså konverteringsprogram som enkelt kan översätta katalogisatörens klassning till lämpliga ämnesord. Och då spelar det ju ingen större roll vilket klassifikationssystem som ligger i botten, eller hur? Men jag håller med om att både SAB och Dewey är som klassifikationssystem hopplöst etnocentristiska! /Torgny