onsdag 28 juli 2010

Pride och kommunismkonferens

Denna vecka får man inte bli rädd om man möter homosexella par tätt omslingrade i centrala Stockholm, män klädda i klänning eller läderkalsonger, eller en hel hoper Lisbeth Salander-kopior på Sergels torg. Hur många folkbibliotek är det som uppmärksammar att det är Pride-vecka nu, ett jätteevenemang, åtminstone i Stockholm?
Dessutom är det en stor konferens i Stockholm för kommunismforskare, kremlologer och andra forskare med öststatsanknytning, läser jag i tidningen. Med anledning av detta ger Michail Gorbatjov SvD en exklusiv artikel, se länk nedan. En person som redan gått till historien, men däremot inte et ord om svenske ekonomprofessorn Anders Åslund, mannen (inspirerad av Milton Friedman) bakom den östeuropeiska ekonomiska "chockterapin". Åslund var en doldis, som man inte hör ett ord om idag. Faktum är att många av kommunist-
ätarna från perestrojka-tiden - jag tänker på Stefan Hedlund, idag professor i öststatsforskning, eller DN:s gamle sovjetkorrespondent Staffan Skott, som idag mest skriver om mat och cyklar på Namn & Nytt-sidan - idag när perestrojkan genomförts fullt ut håller en väldigt låg profil. Kanske skäms dom en smula över resultatet?

Läser också om att tjurfäktning kanske ska förbjudas i Katalonien; om den ekonomiska krisen är en genusfråga (med tanke på att 90 % av aktiemäklarna på Wall Street är män), och om hur invandrarverket behandlar kvinnor som söker asyl, se länk nedan. God fortsättning på sommaren!
Mats Myrstener
länkar:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/i-gorbatjovs-backspegel_5050477.svd (I Gorbatjovs backspegel)
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/att-fa-stanna-vart-alla-svarigheter_4901195.svd (Att få stanna var värt alla svårigheter)
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/kvinnoskal-inte-nog-for-att-fa-skydd-i-sverige_5042545.svd ("Kvinnoskäl" inte nog för att få stanna i Sverige)

Inga kommentarer: