söndag 25 juli 2010

Högerextremism och lyckliga horor

Tillbaka i Stockholm och en morgonstund med Fredriks husorgan SvD. Ledarsidan basunerar "Vilken kapitalism ska vi ha?". Den råa nyliberalismen eller Fredriks mer socialkonservativa? Ledarskribenten Paulina Neuding vill slå ett slag för den lyckliga horan, apropå pseudonymen Belle de Jours bloggdagbok, som hon menar fick feministerna att gå i taket. Pseudonymen visade sig vara en forskare vid universitetet i Bristol, som tidigare levt som prostituerad i London, Brooke Magnanti. Apropå en utredning om den svenska sexköpslagen av justitie-
kanslern, som snart presenteras.
"Vi lever längre - men inkomstklyftorna ökar" läser jag vidare, och det låter ju hoppfullt. En högutbildad lever idag fem år längre än den som bara gått grundskola. Det finns nu 6,7 miljarder människor på jorden enligt den senaste FN-rapporten. En miljard av dessa lever i ren slum och blir sällan över 60 år.
Rolf Gustavsson, SvD:s gamle EU-reporter, skriver ofta bra saker. Nu t.ex. om hur högerextremismen breder ut sig inom EU. En gång försökte EU:s tunga politiker frysa ut österrikaren Jörg Haider, något som skändligen misslyckades. Danmark och Italien nämns som avskräckande exempel på hur invandrarfientlighet gjorts rumsren. Och EU:s nya ordförandeland blir i höst Ungern, ett land som just räddats med EU-bidrag från bankrutt och som nu styrs av högerpopulisten Victor Orban. Korruptionen är utbredd inom de flesta nya EU-länder, värst är Bulgarien och Rumänien, trots påpekanden från Bryssel. Maffiosi och giriga politiker stoppar en rejäl summa av EU-bidragen i egna fickor. Och Englands Labours nye ledare tippas bli teflonpolitikern David Miliband, i trendriktig Armanikostym och blanka Gucciskor, son till den gamle vänsteraktivisten Ralph Miliband, en gång en fattig judisk flykting från Polen. Ibland faller äpplet långt från päronträdet.
Själv har jag blivit "miljonär mot min vilja". Hyresgäst-
föreningen har fegt dragit tillbaka sin stämningsansökan mot vår självutnämnda bostadsrättsförening som nu triumferande meddelar "öppna champagnekorkarna". Så det är bara att ta skeden i vacker hand och knalla till SE-banken och skriva på miljonlånet. Att hyra av en helskum Brf känns inte så kul, helst som man varit känd motståndare, och flytta har vi inte tänkt. Alltså: Gilla läget, eller stick någon annan stans! Vart då, kan man ju fråga sig? Hälften av de som bor i vårt hus har i vilket fall varken råd eller lust att köpa.
Men det är en bra titel på en bok, eller hur?
Mats Myrstener

Inga kommentarer: