torsdag 19 februari 2009

Avveckla eller utveckla? Det "personallösa biblioteket"

Så är det då äntligen här, det som vi fruktat, men som många kommunpolitiker nog önskat sig: Det personallösa biblioteket.
BBL 2009:1 rapporterar att bibliotekschefen Karin Sandberg i Lund nu vill satsa på detta, efter att ha besökt biblioteket i Silkeborg i Danmark. Det är en "överlevnadsstrategi" menar hon. "Om inte biblioteket utvecklas är det stor risk att vi avvecklas". En märklig åsikt för att komma från en av Sveriges äldsta lärdomsstäder.
Karin Sandberg vill göra ett äreminne över sig själv som bibliotekschefen som införde det personallösa biblioteket i Sverige. Problemet är uppenbarligen besparingar, så hårda besparingar i Lund att biblioteket snart står utan personal. Hon har ett snilledrag: vi driver biblioteket vidare, men utan personal! En dödgrävarstrategi eller inte? Åtminstone inte i Danmark påstår bibliotekschefen.
Facket kräver MBL-förhandlingar, man har bara blivit informerad genom dagstidningarna om chefens planer. DIK:s ombud menar att man borde satsa på att bygga ut webben, istället för på uppsökande verksamhet (vilket låter väl i samklang med vad Karin Sandberg tycker).
Främst blir det biblioteksassistenterna som kommer att sägas upp. DIK:s ombud ser ingen fara med de nya planerna för bibliotekarierna. Hon tror inte att "det fysiska biblioteket" kommer att finnas kvar "inom en snar framtid", men tror nog att "yrket" kommer att finnas kvar, kanske under ett annat namn. "Det kommer alltid att behövas de som samlar, sovrar, sorterar och tillgängliggör information", menar hon. Fast tänker hon inte på arkivarier då?
En personalkategori som blir glad åt experimentet är nog Lunds hemlösa och uteliggare. På 1800-talet oroade sig bibliotekarierna för att biblioteket skulle bli en "värmestuga". Snart är vi där igen, verkar det som.
Mats Myrstener

Inga kommentarer: