fredag 20 februari 2009

Ordfront räddar En bok för alla

Ordfront går in som ny stor ägare i En bok för alla. Därmed räddar man fortsatt utgivning av kvalitetslitteratur för barn och vuxna, till lågt pris. Kritiker har genast uttalat sig och menar att nu kommer Ordfront bara att ge ut sina egna böcker på Ebfa. So what? är man böjd att säga.
Ordfronthatet har främst odlats på DN:s kultursida, där man tycker att förlaget är en gammal rest från 1968-vänsterns glansdagar som helst borde försvinna. Att förlaget nu köper in sig i ett redan etablerat förlagsnamn, och med tydlig "folkhemsprägel" sticker naturligtvis än mer i ögonen.
Att Ordfront bedriver en aktiv kulturpolitik (Alliansregeringen drog vid förra årsskiftet in Ebfa:s bidrag på 10 miljoner, vilket BiS protesterade mot), en kulturpolitik som den nuvarande regeringen totalt saknar, det talar man dock inte så högt om.
Mats Myrstener

2 kommentarer:

christina garbergs-gunn sa...

Ordfront räddar... Jag läser din blogg men också artikeln i SvD och ser då att ABF och Vuxenskolan går ur En bok för alla och att Ordfront ämnar överta deras delar. Vet inte om jag ser det som en räddningsaktion. Mer kanske att studieförbunden är rädda... Att EBFA lever vidare är dock hoppfullt! Mer ljus över landet! / cgg

Anonym sa...

Varför ABF drar sig ur vet jag inte, det rimmar väl bra ihop med socialdemokratisk obefintlig kulturpolitik? Men att EBFA lever kvar är väl bra, och Ordfront är ju idag bara en aktör på den kommersiella marknaden, så är det ju.
Mats M