lördag 7 februari 2009

Vad är kulturen värd?

Idag står dimman tjock över Stockholm. Och inte bara utomhus verkar det som. I morgontidningen läser jag att en forskare på Chalmers, Greg Morrison, nu kommit fram till vad sjön Mälaren, Stockholms livsnerv, är värd: 40 miljarder.
Så finns det någon rysk oligark som kan håva upp pengarna ur lomman så kom och köp. För allt är till salu!
Bara skridskoåkarna på Mälaren skulle inbringa 40 miljoner till staden, om man tog avgift. För att inte tala om alla som badar gratis i sjön! Jag kan tänka mig att Stockholms borgerliga politiker fladdrar med öronen nu. Vilka pengar det skulle ge?
Jag minns hur politikerna i Vallentuna för länge sedan argumenterade när man inte ville rädda Vallentunasjön, som var halvdöd av övergödning. Nej, den hade redan nått allt för långt i sitt "naturliga åldrande" resonerade man. En räddningsaktion hade ju tvingat moderaterna där att höja skatten!
Och moderaternas borgarråd i Stockholm tyckte att barnomsorgen inte behövde mer pengar. Barnen var "överstimulerade" och behövde lära sig att "ha tråkigt". Tala om cynism.
Nu fasar man lite för vad den omdiskuterade kulturutredningen ska innehålla för grodor och dimridåer när den offentliggörs till veckan. Undrar vad man kommer fram till att kulturen är värd egentligen? För att inte tala om alla kostnadskrävande folkbibliotek?
Mats Myrstener

Inga kommentarer: