onsdag 11 februari 2009

Det där med värdegrund

Polisen har problem med sin "värdegrund". I förra veckans TV-Debatt drogs det argumentet till leda, och Janne Josefsson gick i taket varje gång ordet nämndes och hojtade att det där med "demokrati" var väl inget man måste "lära sig".
Men det är just så det är. Man föds inte med en "värdegrund", d v s en uppsättning grundläggande värderingar som "jämställdhet",
"demokrati", lika värde osv. Det är sånt man lär sig av sina föräldrar, i skolan, av kompisar, och möjligtvis på sin arbetsplats (det senare är antagligen fallet inom polisen). Det borde även herr Josefsson känna till.
Biblioteksforskaren Ragnar Audunson konstaterade i sin avhandling Change process in public libraries (1996) att folkbibliotekariernas värdegrund är sällsynt svårforcerad. Det ska vi kanske vara glada för, nu när förändringens hårda vindar blåser över oss kommunalanställda. Jag återkommer gärna till grundandet av Stockholms stadsbibliotek på 1930-talet, då demokrati-frågan var akut, på grund av världsläget. Biblioteket präglades kan man nog säga av en socialdemokratisk/socialliberal värdegrund, inte minst när det gällde inställningen till demokrati och rösträtt. Det var ingen självklarhet, i en tid där både kommunism och nazism vann många anhängare både i Sverige och utanför landet.
Frågan är om denna värdegrund håller på att förändras idag inom bibliotekarieskrået, och i samhället i stort? Diskussionen om polisens och sjukvårdens"värdegrund", framgångarna för Sverigedemokraterna, tänkesättet vi-dom, som underblåses av den ekonomiska krisen:
allt detta talar för att det fortfarande behövs en "folkbildning" i demokratiskt tänkesätt även idag. Och att biblioteket är den arena, en av de få, där detta skulle kunna förmedlas, i form av möten och konfrontationer mellan oliktänkande under fredliga former och utan krav på motprestation, det är jag övertygad om.
BiS värdegrund återfinns för övrigt här uppe till höger på skärmbilden. Kolla in den!
Mats Myrstener

Inga kommentarer: