lördag 7 februari 2009

Bättre sent än aldrig!

När jag på jobbet sorterade några lådor vi fått av framlidne LO-ekonomen Rudolf Meidner, hittade jag också en bok som tillhörde vårt bibliotek, som Meidner lånat 1997 (boken alltså).
Sedan läser jag att Gävle stadsbibliotek fått tillbaka en bok, av 68-filosofen Herbert Marcuse, som skulle återlämnats 1971! Chefen Conny Persson, en gammal BiS-medlem från förr, uppskattade att boken återlämnats, och att låntagaren säkert kände "befrielse" ("Människans befrielse" var bokens titel), och var lättare om hjärtat.
Gamle statsministern Göran Persson sa ju med bästa pastorsrösten att "den som står i skuld är icke fri", och det gäller väl även försenade boklån? Så det är väl bara att stämma in med körsångarna från Asplundsrotundan på TV, som trosvisst omringar varje försumlig låntagare vid återlämningsdisken och sjunger:
"Tack för att du, lämnat tillbaka, din bok i tid! Och för att du betalar dina böter idag. För biblioteket har allt mindre pengar att röra sig med. Så dina pengar blir allt viktigare för oss."
Nästa steg blir väl att vi får kollekthåvar som i kyrkan. För vänföreningar har vi väl redan kört? ("Bibliotekets vänner" osv....). Vad bli nästa steg: Baka bullar? Koka kaffe? Koka knäck? ("Bokbytardag" är populärt, rea bibliotekets böcker för en femma osv.).
Undrar förresten hur mycket böter man får betala på en bok som skulle återlämnats 1971? Det hade blivit en bra slant till vår allt mer slimmade verksamhet ...?
(Se basketspelaren Leslie Myrthil besjungas för att han betalat TV-avgiften!)
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/100kanslor/artikel_3835137.svd
Mats Myrstener

Inga kommentarer: