söndag 18 januari 2009

Biblioteksbladet undrar också: Vad är ett bibliotek?

”Vad är ett bibliotek?” frågar sig BBL:s redaktör i senaste numret (2008:10). Hon fortsätter: ”[det] är en fråga som jag tror kommer att diskuteras mycket på det nya året. /…/ i branschen är det ofta sist och slutligen där som frågorna blir hängande: vad är ett bibliotek?”.
bisbloggen har ställt frågan några gånger under förra året, och det är bra att BBL nu hakar på den debatten. BiS behövs tydligen fortfarande, inte minst för BBL:s skull?
Och den som har svaret, får gärna kommentera här.
Mats Myrstener

3 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är högst aktuell då vi i Lund funderar på att testa en struktur där bibliotekarierna kanske inte nödvändigtvis befinner sig just på det fysiska biblioteket hela tiden. Kan bli intressant att se vad som händer...

Unknown sa...

Varför antingen eller? Både ock, allt genast är vad vi ska ha till biblioteken. Det finns gott om arbetslösa bibliotekarier, anställ dem! Det finns hur mycket som helst att göra för att förverkliga alla biblioteksvisioner som vi väl alla har, såväl vad gäller biblioteket som fysisk plats som i cyberspacen, som allt uppsökeri som nu ofta legat i träda sedan det expansiva 70-talet.
Johan Ehrenberg skriver som vanligt klokt och nu i senaste ETC påtalar han det självklara att det finns ingen väg ut ur krisen om man inte låter offentlig sektor expandera, tvärtemot vad vår livsfarliga regering pysslar med alltså!

Unknown sa...

Oj, det blev lite oklart, mitt inlägg syftar på det resonemang som man hittar när man klickar på "dockhus" i den första kommentaren. Alltså ingen ny diskussion, men alltid aktuell.