tisdag 27 januari 2009

Demokrati och politiska samtal

Professor Chantal Mouffe, född i Belgien 1943, studentaktivist 1968, har i flera böcker (den senaste, Om det politiska på Tankekrafts förlag) understrykt betydelsen av det politiska samtalet, och av ett brett spektrum av politiska alternativ. Den utveckling vi ser idag, mot en allt större konsensus mellan partier från vänster till höger, är farlig, menar hon. Den urvattnar det politiska samtalet och ger spelrum för ytterlighetspartier som inte har någon respekt för demokratin.
Det handlar om att erkänna förekomsten av sociala klyftor, kön och klass, snarare än att försöka dölja det, och att försöka motarbeta orättvisa. På en global nivå talar hon om förekomsten av flera moderniteter - inte bara det västerländska, moderna samhällets rationalitetsfixerade modernitetsbegrepp. Hon talar om betydelsen av en skriven konstitution, där demokratin stadfästs, och som står över kulturella traditioner som innebär förtryck av kön eller oliktänkande.
Det politiska samtalet bygger inte på konsensus utan på skilda meningar, på ”antagonism”, som måste släppas fram om inte demokratin ska ta allvarlig skada. Det går rätt väl i linje med vad BiS hävdat genom åren – att biblioteket också måste vara ett forum för diskussion om politik och demokrati. Idag när Sverigedemokraterna är på väg in i Sveriges riksdag är det viktigare än någonsin att denna diskussion förs. Bara i det politiska samtalet blottas nämligen svagheterna i antagonistens argumentation.
Mats Myrstener

Inga kommentarer: