Var finns idédebatten inom arbetarrörelsen och socialdemokratin idag kan man fråga sig? En gång fanns den inom socialdemokratiska studentförbundet och andra studentrörelser, som Clarté och Den Yngre gubben/Laboremus i Lund. Efter Olof Palmes död 1986 känns det som om den idédebatten somnat av totalt?
Idéhistorikern Crister Skoglund tecknar i nya boken Från smedja till sambandscentral studentförbundets historia, som en tidig ”think-tank” för arbetarrörelsen, och frågar sig vad som kom efter 1970? Den socialdemokratiska tidningspressen är ett annat sorgebarn, en gång en tät skog av tidningar över hela landet, idag en allt glesare dunge. Akademikerna och forskarna inom rörelsen skildras med några intervjuer av redaktören Hanna Finmo. Finns det något till vänster om Stig-Björn Ljunggren och Widar Andersson? S-kvinnors nätverk Feministas? (Tillkommet som ett "alternativ" till Feministiskt initiativ.) Kan en politik utan idéer fungera undrar man? Hur går det med det demokratiska samtalet då?
Förlaget Premiss som ger ut boken, är knutet till arbetarrörelsen och ingår i tankesmedjan Arenagruppen, tillsammans med tidskriften Arena och bokförlaget Atlas. Därifrån intervjuas redaktören Håkan A. Bengtsson och ABF-Stockholms chef Göran Eriksson. LO:s Rättviseutredning, som det idag inte talas så mycket om, kommenteras också.
Mats Myrstener
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar