lördag 10 januari 2009

"En ny förening är nödvändig!"

27 april 1969 träffades arton studerande på Skolöverstyrelsens bibliotekarieutbildning i Solna, för att diskutera bildandet av en ny biblioteksförening. Den existerande, Sveriges allmänna biblioteksförening, ansåg man inte var representativ längre för många av de unga radikala bibliotekarierna in spe. "Vi ansåg att vi i ovanstående frågor inte kan agera vare sig inom SAB:s sektion för enskilda medlemmar eller som yngreförbund inom Sveriges förenade folkbibliotekarier SFF. En ny förening är nödvändig.", skriver man i protokollet.
"Ovanstående frågor" presenterades i elva punkter, varav flera bär giltighet fortfarande, eller hur? T.ex.
Biblioteksdebatten förs isolerat från samhällsdebatten i stort, "av bibliotekarier, för bibliotekarier".
Bibliotekarier har svårt att agera gentemot chefer och styrelser, det måste till ett "progressivt nätverk" för konfliktsituationer.
Fackliga frågor bör diskuteras mer.
Utbildningen och fortbildningen behöver bevakas och kritiseras.
Skolbibliotekens (eländiga) situation bör uppmärksammas.
Könsrollsfrågor måste beaktas, särskilt som vårt yrke är utpräglat kvinnodominerat.
"Indoktrineringen på biblioteken måste angripas".
Tillsättningen av tjänster på biblioteksområdet behöver bevakas.
Bokpriser och författarstöd måste analyseras.
"Föreningen ska kunna samarbeta med alla politiska och kulturella föreningar".
Söndagen den 18 maj 1969 bildades BiS officiellt. Flera namnförslag kastades fram: Förening för "progressiva bibliotekarier", "socialistiska bibliotekarier", och t.o.m. "marxistiska bibliotekarier". Föreningens namn, Bibliotek i Samhälle, var det dock ingen diskussion om. Föreningen skulle ge ut en tidskrift, bis. Enda krav var att den skulle vara enkel, billig, och utkomma "ofta".
Man bifogade dock en brasklapp till programförslaget: "BiS skall verka för ett socialistiskt samhälle, inte skapa socialistiska bibliotek".
Hur det gick med det "socialistiska samhället" vet vi ju bättre nu, med facit i hand, men föreningen existerar fortfarande, den enda förening i sitt slag i Norden som fortfarande säger sig stå på "socialistisk grund". Den 14-15 mars hålls BiS årsmöte i Borås. Sedan vet vi förmodligen hur föreningens framtid ser ut? Vill du vara med och påverka den, så gå med som medlem!
Mats Myrstener

Inga kommentarer: