torsdag 22 januari 2009

Marx memorial library fyller 75


2008 fyllde Marx memorial library, address 37 A, Clerkenwell green, i London, 75 år. 1933 grundades det i ett hus som tidigare varit skola för fattiga walesiska barn, The Welsh Charity school, och senare tillhåll för The Patriotic club, en radikal politisk klubb för vänstersocialister, med konstnären William Morris och Marx dotter Eleanor som medlemmar. Familjen Marx bodde i huset mellan 1850-1856.
Biblioteket som är öppet för allmänheten är ca 40.000 volymer stort, specialområden är Marx, Engels och Lenins skrifter, Spanska inbördeskriget, socialistiska frågor och fackligt material från Storbritannien. 75-årsdagen firades med en vackert illustrerad historik, där bibliotekets och Marx betydelse i Storbritannien skildras fram till dags dato.
I finanskrisens spår ökar intresset för Marx. Han är en "krisindikator" säger chefen för Dietz bokförlag, som ger ut den stora Marx-Engels Gesamtausgabe (i SvD 18 oktober). I Östtyskland är kommunisterna fortfarande det största politiska partiet (Die Linke). Das Kapital och Det kommunistiska manifestet är fortfarande två av världens mest tryckta skrifter. Marx analys av världsekonomin har fortfarande högsta aktualitet.
Marx är begravd på Highgate cemetery i London. Hans födelsehus, i Trier, söder om Bonn, är idag museum.
Se även bibliotekets hemsida
http://www.marx-memorial-library.org/
Mats Myrstener

Inga kommentarer: