fredag 30 januari 2009

Helsingborg sticker ut hakan

Helsingborgs Stadsbibliotek upplät de senaste två veckorna utrymme för en utställning arrangerad av palestinier i Helsingborg. Utställningen bestod bl.a. av information om palestinsk kultur och historia, fotoutställning med bilder på krigets offer (inkl. döda barn), banderoller där besökarna själva fick fylla i kommentarer kring kriget (mest fredstankar men även en del formuleringar såsom Israel = nazism, krossa Israel etc.), teckningar av barn, litteratur, med mera. Utställningen var bemannad av palestinier under öppettid. Personal på biblioteket samt palestinierna vid utställningen plockade bort eller strök över sådana kommentarer som upptäcktes och kunde ses som uppmaning till våld.
I en intervju i Helsingborgs Dagblad förklarade bibliotekschefen Elisabeth Aldstedt att biblioteket ser det som en del av vårt demokratiska uppdrag att vara en plats för information och debatt om aktuella frågor och att kriget i Gaza engagerar många i Helsingborg.
Utställningen har väckt debatt i pressen och på Biblist. Man anser att Helsingborgs stadsbibliotek tagit ställning i en politisk dagsfråga. Personligen tycker jag initiativet är värt allt stöd. Folkbiblioteket upplåter sina lokaler till en viktig samhällsdebatt. Det är bra.
Mats Myrstener

2 kommentarer:

Anonym sa...

Biblioteken ska självklart värna yttrandefrihet och demokrati. Bra inlägg och en eloge till Helsingborg där bibliotekschefen tydligt deklararerar hur viktigt det är att slå vakt om "vårt demokratiska uppdrag att vara en plats för information och debatt om aktuella frågor".

Anonym sa...

Berömvärt jobbat av Helsingborgs stadsbibliotek! Biblioteken skulle kunna verka vitaliserande för demokratin inte minst på orter där konsensustänkandet vuxit sig alltför starkt och där det inte finns någon lokal journalistik att tala om.